Persontåg

InterCity

2010-12-02 15:46 #0 av: Leffe

InterCity betyder "mellan städer" och beteckningen avser främst olika dagtåg mellan städer på lite längre avstånd från varandra.

InterCity i Danmark

Extra snabba motorvagnståg kallas ofta inte InterCity utan har egna varumärken. InterCity finns i många europeiska länder. Sverige, Tyskland, Danmark, Finland, Polen, Rumänien, Nederländerna, Schweiz, Serbien, Österrike och Kroatien är några av länder där InterCity finns. InterCity har helt olika status i olika länder. I vissa av dessa länder är InterCity ett tåg med hög klass och hög status medan i andra länder är det de lite enklare tågen för längre sträckor. Gränsöverskridande dagtåg av denna typ brukar kallas EuroCity.

Det var Storbritanien som tog fram begreppet InterCity 1966. Därefter har andra europeiska länder följt efter och tagit samma begrepp. I det forna Östeuropa under kalla kriget fanns inte begreppet InterCity. Efter att kalla kriget tog slut 1989 infördes däremot begreppet InterCity i stor skala även i dessa länder.

I Sverige är InterCity sedan en tid tillbaka begreppet för de enklare tåg som går på längre sträckor. Fram till början av 1990-talet var det annorlunda då InterCity högre standard, tågen stannade bara på de större och medelstora stationerna. Under 1980-talet var det höga krav på tågen för att benämnas InterCity. Tågen skulle bestå av SJ:s då modernaste vagnar och samtliga tåg av denna typ skulle ha restaurangvagn. När X2000 kom förlorade InterCity sin höga status och degraderades.

InterCity lanserades i Tyskland 1971 som komplement till det tyska Trans Europ Express, men kom så småningom att ersätta den. Från början fanns det bara första klass på tågen men år 1979 infördes även andra klass på tågen. InterCity-tågen kan gå i 200km/h. En del Intercity linjer är delvis ersatta av IntercityExpress.

1974 kom InterCity till Danmark 1974 och trafikerade sträckan Köpenhamn-Århus. Idag finns det sju linjer som även internationelt kompletteras av Eurocity sedan 1987.

Foto: Alt_winmaerik
Källa: Svenska Wikipedia 2010-12-02

Anmäl
2010-12-06 21:46 #1 av: EvaG

InterCity har man åkt ofta.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.