Stationer

Bangården

2011-12-07 00:08 #0 av: Leffe

En bangård är spårområdet på en järnvägsstation där tågbildning (hopkoppling av vagnar och lok till ett nytt tåg) vanligen sker och där parkering av lok och vagnar i flera fall kan ske.


Europas största rangerbangård i Maschen

Det finns en del olika typer av bangårdar beroende på vad de används till

  • Godsbangården
    En godsbangård hanterar bara olika typer av godsvagnar. På godsbangården kan man både lasta och lossa godsvagnar och rangera dem. Ett exempel på detta finns i Hallsberg där även en rangerbangård och kombiterminal finns
  • Rangerbangård
    En rangerbangård är en större godsbangård där olika vagnar kopplas samman till olika utgående godståg. Rangering är en form avväxling, som syftar till att bilda tåg av vagnar som ankommit med andra tåg eller från lokala kunder. År 2006 var de större svenska rangerbangårdarna koncentrerade till Borlänge, Hallsberg, Sävenäs och Malmö.
  • Personbangård
    En personbangård hanterar personvagnar och här kan även visst underhåll och städning av vagnarna ske. En sådan bangård finns till exempel i Hagalund

Foto: Cremedia
Källa: Svenska Wikipedia 2011-12-07

Anmäl
2011-12-07 00:42 #1 av: ElLobo

Det är imponerande att iaktta arbetet på de stora bangårdarna.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.