Annons:
Etikettpersontrafik
Läst 6949 ggr
Leffe
10/25/12, 1:40 PM

Norrtåg

Norrtåg AB är ett aktiebolag som enbart organiserar och upphandlar persontågstrafik i de fyra nordligaste länen i Sverige. Bolaget ägs av länen. En serviceanläggning för tågen finns i Umeå.

Norrlandståg

Landstingen i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och fem länstrafikbolag samt de flersta kommunerna i Norrland bildade tillsammans med organisationen Norrbotniabanan intresseföreningen Norrtåg i maj 2001.

Samma månad fast 2006 beslutade riksdagen att Norrtåg fick rätt att trafikera och samordna trafiken inom länen samt att överta kontrakten för den upphandlade regionala tågtrafiken från Trafikverket.

Den 29 februari 2008 bildades Norrtåg AB ur  intresseföreningen och ägs av de fyra nordligaste länen. Intresseföreningen finns kvar och fortsätter sin verksamhet med utredningar och lobbyverksamhet.

Foto: LeffeD
Källa: Svenska Wikipedia 2012-10-25

Annons:
ElLobo
3/5/13, 12:07 AM
#1

Norrtågs fordon klarar inte älgkrock

Norrtågs fordon klarar inte en krock med älg. Fronten på tågen är så klent byggd att den spricker och går sönder vid en älgkrock. 

Länk: Norrtågs fordon klarar inte älgkrock

Älgarna stoppar tågen

Det är en vecka till tågen ska börja gå mellan Luleå och Umeå igen. Den 11 mars är det tänkt att Norrtågs tågtrafik mellan Umeå och Luleå ska starta igen. Men det är inte alldeles säkert.

Länk: Älgarna stoppar tågen         

Älgar innebär nya tågproblem

Älgarna har skapat nya oväntade problem för Norrtåg. Tågens nosar är så klena att de spricker och går sönder i samband med älgpåkörningar.

Länk: Älgar innebär nya tågproblem

ElLobo
4/29/13, 12:18 PM
#2

Tidigare trådar om strulet i vintras:

Länk: Norrtåg och tågproblemen

--- 

Kritik för tågstrul

Norrtågs styrelse får kritik från revisorerna för tågstrulet i vinter.¨

Länk: Kritik för tågstrul

ElLobo
5/10/13, 1:40 AM
#3

Superhjul ska rädda trafiken

Nya superhjul ska rädda tågtrafiken från ytterligare en tung vinter.

LänkSuperhjul ska rädda trafiken

ElLobo
5/10/13, 9:40 AM
#4

Superhjul ska få tågen att gå

Tågtrafiken längs Botniabanan ska förbättras med Norrtågs vinterstrategi och åtgärdsprogram.

Och den tyska tågtillverkaren Alstom ska testa nya superhjul.

– Vi måste börja se resultat, säger Thomas Hägg.

Länk: Superhjul ska få tågen att gå

ElLobo
5/12/13, 1:29 PM
#5

Resenärerna i kläm när ingen vill ta ansvar

Tågbolagen måste vara tydligare mot resenärerna och bli bättre på att ta sitt ansvar när det är tågstrul. Det menar Maarja Edman, som i höstas blev strandsatt när varken Norrtåg eller SJ ville hjälpa till.

Länk: Resenärerna i kläm när ingen vill ta ansvar

Konsumentverket: "Kräv prisavdrag för tågbiljetten"

Problemen med inställda tåg norrut har varit påtagliga under vintern och nu börjar det också bli problem med tågen söderut. Om tåg ersätts med buss bör konsumenten kräva ett prisavdrag, enligt Konsumentverket.

Länk: Konsumentverket: "Kräv prisavdrag för tågbiljetten"

ElLobo
6/20/13, 7:35 AM
#6

Norrtåg kan läggas ner

Resan för Norrtåg går upp och ner. På plusidan är att en ersättning är klar. På minussidan finns bland annat projektets livslängd. Norrtåg kan läggas ner om fem år.

– Vi har precis diskuterat den frågan, säger Kent Ögren (S), landstingsråd.

Länk: Norrtåg kan läggas ner

Annons:
ElLobo
9/28/13, 11:22 AM
#7

Skåning utmanar Norrbotten

Ett 30-årigt tåg kanske går bättre än nya.

Länk: Skåning utmanar Norrbotten

ElLobo
10/10/13, 9:13 AM
#8

Avatar för Jimmy.L  . Jimmy.L . 2013-10-10 08:56

Norrtåg ställde in – blev en pärs

Resan från Umeå blev en pärs för Maria Karlsson och hennes 1-åriga barnbarn. Norrtåg ställde in resan och ersättningsbussen hade inte bilbarnstol.

http://www.vk.se/997350/norrtag-stallde-in-blev-en-pars

ElLobo
10/30/13, 8:52 AM
#9

Norrtåg hoppas klara vintern

Förra vintern var en katastrof för Norrtåg med otaliga inställda avgångar. Nu hoppas de kunna dra nytta av den hårda lärdomen.

Länk: Norrtåg hoppas klara vintern

ElLobo
11/8/13, 11:59 AM
#10

SJ kör Norrtåg

SJ kör en del av Norrtågs trafik mellan Luleå och Kiruna. Det är nödvändigt för att klara vintertrafiken.

– Huvudsaken det fungerar, säger Olle Tiderman, Norrtåg.

Länk: SJ kör Norrtåg

ElLobo
1/13/14, 12:54 PM
#11

Nej till kameror på tåg

Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten avslår Norrtågs ansökan om tillstånd för kameraövervakning i Botniatåg. Det framgår av ett beslut från länsstyrelsen i Västerbotten som har kommit till Datainspektionen för kännedom.

Länk: Nej till kameror på tåg

ElLobo
1/25/14, 9:03 AM
#12

Lekstugan Norrtåg

Folkpartisten Jens Sundström ryter i och tycker att det är dags för Kent Ögren (S) och Kenneth Backgård (NS) att ta sitt ansvar för upphandlingen av tågtrafiken.

Det är lätt att hålla med honom.

Länk: Lekstugan Norrtåg

ElLobo
2/7/14, 8:36 PM
#13

36 procent inställda tåg i januari

I januari ställde Norrtåg in ett flertal tåg mellan Luleå och Kiruna. 64 procent av sträckans planerade avgångar blev av, jämfört med 67 procent samma månad föregående år.

Länk: 36 procent inställda tåg i januari

Annons:
ElLobo
8/19/16, 11:54 PM
#14

Tågkompaniet tar över driften av Norrtågs trafik

Nu tar Tågkompaniet över driften av Norrtågs trafik, från Sundsvall i söder till Kiruna i norr med två armar in mot norska gränsen. Sedan tidigare bemannar vi X-tågen från Gävle till Sundsvall och Ljusdal. 

http://us13.campaign-archive1.com/?u=6ea35e94d9df19cc51db559c1&id=5e61598c65&e=7e19b7e399

[Jimmy.L]
4/18/18, 8:13 AM
#15

Norrtåg har tilldelats tre begagnade tåg som ska hjälpa företaget att klara av störningar i vintertrafiken. Men de förväntas inte levereras förrän tidigast 2020.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/efter-allt-strul-norrtag-forstarker-med-fler-fordon-for-att-klara-vinterklimatet

[Göstage]
10/19/18, 11:36 AM
#16

Norrtåg fast i tveksamt affärsupplägg med amerikansk skandalbank.

_"Skandalbanken Wilmington Trust i USA uppges ligga bakom kritiserade tågaffärer i Sverige och nu ger sig Norrtåg in i fördjupade affärer med banken.
_

Inom kort kommer Norrtåg och X-trafik att utöka sin tågflotta med vardera tre nya tåg som hyrs in via en bank i USA som utretts för grov ekonomisk brottslighet. Affärsupplägget är idag olagligt.

Elvy Söderström (S) är Norrtågs styrelseordförande:

– Jag förutsätter att de som begått brott i USA får sina straff där men vi har inget annat val än att hyra in de här tågen. Det är en gammal affär som vi inte kan komma ur, säger hon till SVT."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/regionen-i-affarer-med-amerikansk-skandalbank

[Jimmy.L]
3/4/21, 7:27 AM
#17

Tågtrafiken utökas i Norrbotten när Norrtåg får 90 miljoner kronor per år av staten istället för 50 miljoner kronor per år.

"Det kommer att bli mer trafik, inte minst i Norrbotten. Nu ska vi göra mer i Norrbotten och det känns väldigt bra", säger Elvy Söderström som är ordförande för Norrtåg.

https://sverigesradio.se/artikel/norrtags-ordforande-om-miljonerna-det-kommer-bli-mer-trafik-i-norrbotten

Tågtrafiken utökas i Norrbotten när Norrtåg får 90 miljoner kronor per år av staten istället för 50 miljoner kronor per år. "Det kommer att bli mer trafik, ...
[Jimmy.L]
4/8/21, 1:04 PM
#18

För snart trettio år sedan försvann den regionala persontågtrafiken mellan Boden och Haparanda. Men under skärtorsdagen gjorde Norrtåg entré på Haparandabanan.

https://www.turismnytt.se/norrtag-premiar-pa-haparandabanan/

För länge sedan försvann den regionala persontågtrafiken mellan Boden och Haparanda. Nu har Norrtåg gjort entré på Haparandabanan.
[Jimmy.L]
12/1/21, 6:29 PM
#19

Från och med 13 december drar Norrtåg in morgontåget mellan Örnsköldsvik och Umeå i ett år framåt, eftersom tåg som trafikerar sträckan ska in på större underhållningsarbete. Det upprör pendlare som nu får svårt att åka kollektivt till jobbet.

– Just det här tåget är många beroende av för att komma i tid till jobbet på till exempel sjukhuset, säger Susanne Marklund.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/stort-missnoje-bland-pendlare-over-nya-tagtabellen

Från och med 13 december drar Norrtåg in morgontåget mellan Örnsköldsvik och Umeå i ett år framåt, eftersom tåg som trafikerar sträckan ska in på större underhållningsarbete. Det upprör pendlare som nu får svårt att åka kollektivt till jobbet. – Just det här tåget är många beroende av för att komma i tid till jobbet på till exempel sjukhuset, säger Susanne Marklund.
Upp till toppen
Annons: